Friday, 28 April 2017

Menyertai Kechara Soup Kitchen untuk Kali yang Pertama

Pada 27 April 2017, kami telah mengikuti NGO berdaftar selain SFOKL iaitu Kechara Soup Kitchen di Jalan Imbi buat kali yang pertama. Kali ini agak berbeza kerana kami pergi pada waktu tengahari sampai waktu petang sahaja iaitu dari pukul 2 sehingga pukul 6. Kami 12 orang mahasiswa dan mahasiswi pun pergi menaiki bus RapidKL untuk sampai ke LRT Universiti dan seterusnya ke KL Sentral. Kali ini kami menggunakan Monorail untuk pergi ke destinasi tersebut. Apa yang mencabarkan bagi saya ialah waktu perjalanan dari Stesen Monorail ke destinasi Kechara Soup Kitchen. Hal ini kerana, bagi saya tempat tersebut agak jauh untuk berjalan kaki.

Kami pun sampai di Kechara Soup Kitchen. Kami segera mengikut arahan seperti menyimpan beg terlebih dahulu dan membasuh tangan serta menggunakan sarung tangan plastik sebelum memulakan kerja membungkus roti atau biskut kraker. Kami pun mula membungkus, menyusun dan menyekap plastik yang sudah susun menggunakan Mesin Sealing untuk plastik atau “Hand Press Sealer”. Kami semua sibuk melakukan peranan masing-masing dan mengikut arahan yang diberi. Pihak Kenchara juga ada menyediakan air mineral dan roti untuk kami semua.

Akhirnya selesai, kami pun mula mengemas dan menyimpan barang-barang tersebut. Kali ini kami balik secara berasingan kerana ada yang hendak balik terus ke Kolej Kediaman dan pergi makan terlebih dahulu. Saya, Asilah, Thanushah dan Prisilia balik bersama kerana kami hendak makan terlebih dahulu sebelum balik. 

Pada hari itu, saya merasakan waktu berlalu dengan cepat, mungkin kerana sibuk melakukan kerja-kerja tersebut. Apa yang saya dapati dengan kerjasama dari semua orang dapat mempercepatkan dan memudahkan lagi sesuatu pekerjaan itu. Itu apa yang saya lihat ketika kami menjalankan aktiviti tersebut bersama beberapa sukarelawan Kechara Soup Kitchen.


-Aisyah-

No comments:

Post a Comment